K8 od vlády očakáva audit výkonu kompetencií samospráv

30.03.2012 Prešov

Prešov 30. marca (TASR) – Združenie K8 očakáva, že nastupujúca vláda bude realizovať také kroky, ktoré posilnia postavenie miest ako prirodzených centier regiónov. Pripomienky, ktoré budú adresované novej vláde, dnes primátori krajských miest kompletizovali na stretnutí v Prešove.

Primátor Prešova Pavel Hagyari informoval médiá, že K8 od vlády očakáva prijatie takého programového vyhlásenia, ktoré podporí posilňovanie postavenia samosprávy ako partnera štátu pri zabezpečovaní udržateľného rozvoja regiónov.

"Združenie K8 považuje za dôležité, aby vláda vykonala komplexný audit výkonu kompetencií podľa jednotlivých úrovní samospráv, zosúladila ich financovanie s rozsahom vykonávaných pôsobností so zvýraznením miest ako prirodzených centier rozvoja regiónov," prečítal z uznesenia Hagyari.

Krajské mestá chcú, aby sa zvýšili ich možnosti čerpania prostriedkov na rozvojové programy z európskych fondov. Za dôležité považujú, aby sa čo najskôr pripravil národný strategický referenčný rámec na obdobie 2014-2020 s tým, že sú pripravené podieľať sa na definovaní potrieb miest a obcí.

"K8 očakáva, že vláda urobí pozitívne legislatívne zmeny vo viacerých oblastiach, najmä doriešenie financovania sociálnych služieb, centier voľného času, stavebného zákona, zákona o odpadoch a školského zákona," povedal Hagyari.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik konštatoval, že veľký dôraz kladú na audit kompetencií, ktoré boli prenesené aj zo štátu na samosprávu. Privítali by, keby sa prijal zákon o financovaní preneseného výkonu štátnej správy. Akútne problémy evidujú v oblasti sociálnych služieb. "My sa staráme o našich starších spoluobčanov, ale kto to všetko zaplatí, to nemáme vyriešené a budeme musieť o tom s vládou diskutovať," povedal Ftáčnik.

Dodal, že na stretnutí sa dotkli aj rozvoja integrovanej dopravy, ktorá sa týka práve veľkých miest, ktoré koncentrujú veľa obyvateľov a pracujú v nich aj ľudia zo širšieho okolia. Prínosom by podľa neho bolo prepojenie prímestskej autobusovej a železničnej dopravy s mestskou hromadnou dopravou.

"Dnes sme hovorili aj o oblasti zeleného rozvoja, to znamená narábania s energiami. Na jednej strane úspory, zatepľovanie verejných budov, na druhej výroba z alternatívnych zdrojov. Je to európsky program, ktorý počíta so znížením emisií a zvýšením výroby energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2020," doplnil Ftáčnik.

Pripomenul, že aj pri tomto programe môžu veľkú úlohu zohrať samosprávy a na prvom mieste veľké mestá, v ktorých žije okolo 1,2 milióna obyvateľstva krajiny.

Členovia združenia do funkcie predsedu Združenia K8 na druhý polrok 2012 zvolili primátora Nitry Jozefa Dvonča a podpredsednícky post bude zastávať košický primátor Richard Raši.
 

Vyberte región